NVA-congres met geurbeleving

Een congres met geurbeleving, wat moet je je daarbij voorstellen? De geur van stoffige vloerbedekking of gebakken aardappelen, rollade en broccoli? Geen sprake van, maar welke geuren dan wel? Kom het zelf ervaren op het NVA-buitencongres in Shelter 611 in Soesterberg op 17 september. Het laat zich nauwelijks beschrijven, maar er valt wel iets interessants over geur te vertellen.

Geur, rechtstreeks je hersenen in
De reukzenuw is een heel bijzondere zenuw waar iets grappigs mee aan de hand is. De binnenkant van je neus vangt geurstoffen op en die sensatie gaat direct via de reukzenuw naar de reukcentra in de grote hersenen (hé, ik ruik ‘iets’, je herkent de geur, of niet). Maar de prikkel gaat ook naar een ander deel van hersenen, waar de geur gekoppeld wordt aan een emotionele beleving. Daarom roept geur zo makkelijk herinneringen op of emoties. Je bent in één klap weer in de rozentuin van je oma als de geur van rozen in je neus komt.

Geur kan sterke walging oproepen, waardoor je zo snel mogelijk weg wilt van een plek. Maar geur kan ook zorgen voor aantrekking. In de dierenwereld speelt geur een grote rol bij de voortplanting. Geur kan rust geven én opwinden. Lavendelolie op je kussen en je bent zo in slaap. Jasmijn of ylang-ylang in de slaapkamer heeft een heel ander effect.

Geurkunstenaars
Parfummakers weten hoe ze gebruik moeten maken van het wezen van geur en het effect op emoties. Winkeliers brengen hun clientèle met geur in de juiste (koop-)stemming. Voor topkoks is geur en smaak één. En aromajockey Erich Berghammer laat ons op het NVA-congres ervaren wat verschillende geuren met ons doen. Hij is voor ons in de vijf elementen gedoken.

Geur cadeau
Op verzoek van de NVA heeft Erich bovendien een geur ontwikkeld, de Mood spray ODO5+, in het kader van Landen in jezelf en zorgen voor jezelf. Iedere deelnemer krijgt de geur van deze dag mee, in een verstuiver, met uitleg over de inhouds-stoffen. Om nog lang in balans te blijven en na te genieten van het congres.

Beleef het mee!
Schrijf je in voor het NVA Jubileumcongres op 17 september! Het kan nog net! Ga met een snelle link naar inschrijving. Of naar Aether, een concert van geur en geluid. Mis het niet.