Vijf misverstanden over acupunctuur

Week van de Acupunctuur 2021 - 15 tot en met 19 november

Tijdens de Week van de Acupunctuur laten we je kennismaken met een aspect van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit jaar staat de week in het teken van een aantal misverstanden over acupunctuur. Het zijn ideeën die een acupuncturist in de praktijk regelmatig hoort en die ervoor kunnen zorgen dat mensen acupunctuur niet of nauwelijks overwegen in hun zoektocht naar genezing. Dat is jammer want acupunctuur kan een geweldige ondersteuning zijn bij veel gezondheidsklachten. Het is dan ook de hoogste tijd om deze misverstanden op te helderen.

Onbekend
Meestal ontstaat een misverstand als mensen tijdens een gesprek of een gebeurtenis niet over dezelfde informatie beschikken en zich daar niet bewust van zijn. Met elkaar praten vanuit verschillende aannames zonder dat je je dat realiseert, is een voedingsbodem voor spraakverwarring en onbegrip. Van tevoren even afstemmen of je het over hetzelfde hebt kan helpen.

Onbekend en 'van horen zeggen'
Een misverstand wordt vaak groter als het onderwerp van gesprek relatief onbekend is. Dan kan het gebeuren dat mensen niet alleen over verschillende informatie beschikken maar ook over te weinig informatie. Acupunctuur is als complementaire geneeswijze, afkomstig uit het oosten, nog altijd een relatief onbekend onderwerp. Bijna iedereen heeft ervan gehoord en weet dat er naaldjes aan te pas komen maar hoe acupunctuur precies werkt weten weinigen. Daardoor praten veel mensen over acupunctuur vanuit ‘horen zeggen’ waardoor misverstanden kunnen ontstaan die de beeldvorming bepalen. Daarom is goede informatievoorziening zo belangrijk.

Misverstanden ontzenuwd
Tijdens de Week van de Acupunctuur nemen we vijf gangbare misverstanden over acupunctuur onder de loep, waaronder de twee bekendste: acupunctuur is alleen geschikt als hulpmiddel bij het stoppen met roken en acupunctuur doet pijn. Elke dag staat een van de misverstanden centraal. In een blog en bijbehorende animatie vertellen we je alles over het ontstaan van het misverstand en laten we je zien hoe acupunctuur werkt en dat het bij veel gezondheidsklachten kan worden ingezet. Zo hopen we de misverstanden over acupunctuur te ontzenuwen en jou te helpen de keuze te maken die bij je past.