Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

10/10/2018 geplaatst in Actualiteit

Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Een deskundig panel vanuit de huisartsen, patiëntenorganisaties en ziekenhuizen gaat zich binnenkort buigen over de explosief gestegen populariteit van zware pijnstillers, vooral het omstreden middel Oxycodon. (Bron AD d.d. 07-09-2018)

Crisis

De laatste tijd zijn veel verhalen, vooral uit Amerika, overgewaaid over de uitermate verslavende werking van Oxycodon en andere zware pijnstillers, een fenomeen dat in de media de 'opioïdencrisis' wordt genoemd.

Acupunctuur als ondersteuning bij chronische pijn en pijn door kanker

Het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur publiceerde in juni een artikel over twee belangrijke reviews. Deze reviews ondersteunen eerdere resultaten van onderzoek naar de verlichting die acupunctuur kan bieden bij diverse vormen van pijn.


Amerika zet acupunctuur in tegen pijn én tegen medicijnverslaving

Dit blijkt uit het artikel dat op 20 februari 2018 is gepubliceerd op www.usnews.com. Er is een ware run op acupunctuur ontstaan nadat het Providence VA Hospital behandeling met acupunctuur aanbood aan mensen met chronische pijnklachten.

Gedurende lange tijd werd acupunctuur door de Amerikanen nog met argusogen bekeken, maar na diverse studies wordt acupunctuur steeds vaker ingezet als pijnbestrijding ter vervanging van zware pijnmedicatie. Reden hiervoor is dat de VS inmiddels veel mensen telt die verslaafd zijn aan zware pijnstillers. Ook zijn er de laatste jaren veel doden ten gevolge van opiatenverslaving, zowel door pijnmedicatie als door heroïne.

Een speciaal team tegen opiatenverslaving heeft er in Ohio voor gezorgd dat alle behandelaars nu ook een alternatief voor pijnmedicatie moeten geven. Hierdoor hebben Medicaid Programs in diverse staten acupunctuur toegevoegd als pijnbehandelingsmethode voor degenen met een laag inkomen. Diverse verzekeraars zijn al tot vergoeding van acupunctuur over gegaan.

Acupunctuur wordt nu nog het meest aangeboden in militaire ziekenhuizen, zowel voor pijnbestrijding als voor hulp bij verslaving aan pijnmedicatie. Aangezien er nog steeds veel onderzoeken gedaan worden naar de effectiviteit van de behandelingen, is de verwachting dat acupunctuur een steeds grotere plek krijgt binnen de Amerikaanse gezondheidszorg!


Blog

 • Dollarphotoclub_35963180

  Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

  Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Acupunctuur is een goede keus bij pijn. In Amerika bestrijdt men er een dreigende verslavings-
  epidemie mee.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2015-02-16_slapeloosheid

  Als je de slaap niet kan vatten

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog