De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

10/06/2015 geplaatst in De patient vertelt

Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt. Het aantal mensen dat chronische pijn heeft, is in Nederland geschat op zo'n 2 miljoen. Pijn kan je leven enorm ontwrichten.

Juist bij (chronische) pijn is het zeer de moeite waard acupunctuur te proberen. Pijn is van oudsher de bekendste indicatie voor acupunctuur. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels ook aangetoond dat acupunctuur een pijnstillende werking heeft. In verschillende Europese landen is acupunctuur dan ook opgenomen als behandeling in de medische richtlijn bij diverse pijnklachten. In Nederland staat acupunctuur in de medische richtlijn voor de behandeling van aangezichtspijn: www.hoofdpijnpatienten.nl/brochures/richtlijnaangezichtspijn. Over wat acupunctuur kan doen bij aangezichtspijn gaat onderstaand verhaal van patiënte Adi Stolk.

Eerst slikte ik constant de zwaarste pijnstillers, na acupunctuur alleen nog af en toe een aspirientje.

Vanaf 2005 heb ik last van aangezichtspijn (agp). Eerst ben ik naar de huisarts geweest, toen naar de tandarts en de kaakchirurg. Deze
laatste vertelde dat ik agp heb. Met deze informatie ben ik weer terug gegaan naar de huisarts en daar kreeg ik medicijnen voorgeschreven. Daarna heb ik nog een neuroloog, een fysiotherapeut en een ostheopaat bezocht. Vijf jaar lang heb ik medicijnen geslikt. Elke keer begon ik met een lage dosis. Als het niet meer werkte, werd de dosis verhoogd. Daarna moest ik weer een andere pil proberen. Ik was dat zo zat. Ook omdat de pijnaanvallen erdoorheen kwamen.

Toen ik in november 2010 naar de Hoofdpijndag in Utrecht ging, sprak Johanna Biemans daar over acupunctuur en pijn. Dit sprak mij erg aan omdat zij duidelijk begreep wat agp is. Ik besloot acupunctuur te proberen. Dat sloeg aan! Ik slik geen medicijnen meer. Nu heb ik nog 3 á 4 keer per jaar een periode met aanvallen, vaak getriggerd door kou, wind, stress of drukte. Zelfs het eten van een appel kan een aanval op gang brengen. In zo'n periode ga ik naar Johanna en dan onderga ik acupunctuur en acupressuur. Na nog twee afspraken is de pijn weg. Heerlijk, zonder medicijnen. Eerst slikte ik constant de zwaarste pijnstillers, na acupunctuur alleen nog af en toe een aspirientje. Ik ben heel blij met acupunctuur en met Johanna!

Adi Stolk

Meer weten over acupunctuur bij pijn: www.nederlandskenniscentrumacupunctuur.nl/


Blog

 • Dollarphotoclub_35963180

  Acupunctuur prima ‘alternatief’ bij pijn

  Regelmatig in het nieuws: het gebruik van zware pijnstillers stijgt explosief. In 2017 is het gebruik op jaarbasis toegenomen met 14 procent. Vooral het paardenmiddel Oxycodon (+21 procent) geniet steeds meer populariteit. Acupunctuur is een goede keus bij pijn. In Amerika bestrijdt men er een dreigende verslavings-
  epidemie mee.

  Lees meer
 • Foto_tan_orgineel

  Leonard Tan

  Ik was onvoldoende tevreden over mijn reguliere handelen als fysiotherapeut en wilde meer. Dat heb ik ruimschoots gekregen. De inspiratie is ...

  Lees meer
 • Acu_en_agp

  De pijnaanvallen kwamen door de medicatie heen

  Pijn is een klacht waarmee veel mensen te maken hebben. Heel vaak gaat het om chronische pijn. Dat is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt.

  Lees meer
 • Ren_mai_4-_poort_van_de_bron

  Poort van De Bron

  ofwel Ren Mai 4 - Guan Yuan

  In deze serie beschrijft acupuncturist Frank Roosen de acupunctuurpunten vanuit hun filosofische achtergrond. Het resultaat is een prachtige verzameling teksten die veel inzicht geven in het groeiproces van de mens.

  Lees meer
 • Kies_uw_acupuncturist_3

  Welke acupuncturist kiest u?

  In een reeks bijdragen nodigt arts en acupuncturist Koos van Kooten u uit wat zelfonderzoek te doen voordat u uw acupuncturist kiest. Immers, een goede klik tussen behandelaar en patiënt kan van belang zijn voor het welslagen van de behandeling. Dit is deel drie van drie.

  Lees meer
 • 2015-02-16_slapeloosheid

  Als je de slaap niet kan vatten

  Wilt u weten wat u kunt doen met acupressuur? Of hoe heilzaam voeding kan zijn? In deze serie geeft Sandra Mars tips uit de Traditionele Chinese Geneeskunde waarmee u alledaagse kleine klachten kunt verlichten.

  Lees meer
 • Sport_en_blessures-folder_web

  Sport en blessures

  Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar als we te veel of te zwaar trainen, kan het onze gezondheid schaden.

  Lees meer

Blog