Inschrijving Kamer van Koophandel

Bent u als acupuncturist werkzaam als zelfstandig ondernemer, dan moet u zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK) in uw regio. Ook wanneer u net begint en nog maar weinig patiënten heeft is dit verplicht. Sinds begin 2013 is inschrijving bij de KVK kosteloos. Werkt u uitsluitend in loondienst dan hoeft u geen KVK-nummer te hebben.

Uw KVK-nummer moet op uw briefpapier, nota's, folders, website etc. vermeld worden. Bij aanmelding bij Vektis voor uw AGB-praktijkcode moet u uw inschrijving bij de KVK meesturen. U ontvangt via de inschrijving in de KvK vanzelf bericht van de belastingdienst voor de aanvraag van een btw-nummer (zie de BTW-informatie onderaan de pagina Praktische zaken regelen).

Ook voor maatschappen gelden regels voor inschrijving bij de KVK. Stille maatschappen, die niet naar buiten treden met een commercieel doel, hoeven niet te worden ingeschreven. Op de website van de KVK vindt u meer informatie.

SBI-code 
Voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet u aangeven welke bedrijfscode voor u van toepassing is. Arts acupuncturisten gebruiken code 86.21, code voor praktijken voor huisartsen. Niet-arts acupuncturisten vallen
in de categorie 86.91.9

Toelichting code 86.21 

Deze klasse omvat:• behandeling van ziekten van algemene aard in huisartsenpraktijken • huisartsenpraktijken op basis van alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie, acupunctuur, natuurgeneeskunde • huisartsenposten voor avond en weekenddienst.

Toelichting code  86.91.9 
Deze klasse omvat o.a.: alternatieve genezers zoals homeopaten, natuurgeneeskundigen, acupuncturisten die geen arts zijn.
Let op! Overige paramedische praktijken fysiotherapie en psychologie vallen hier niet onder. Naar KVK.